haarlemmermeerlijnen.nl

Zakelijke informatie online

De verschillen tussen een accountant en een boekhouder

2 min gelezen

Een accountant en een boekhouder lijken erg veel op elkaar. Ze houden zich allebei dagelijks bezig met de boekhouding. En een accountant kan alles dat een boekhouder ook kan. Toch zitten er een aantal verschillen in de twee beroepen. Voor sommige dingen heb je namelijk een accountant nodig en geen boekhouder. Wil je de verschillen weten tussen een accountant en een boekhouder? Lees dan snel verder en ontdek de verschillen tussen de twee beroepen!

Werkzaamheden

Het verschil tussen een accountant en een boekhouder zit hem in de werkzaamheden en de bevoegdheid. Een accountant kan en mag alles doen wat een boekhouder kan doen. Andersom is dat niet zo. Een accountant van het accountantskantoor Amsterdam heeft namelijk veel meer werkzaamheden en meer bevoegdheid dan een boekhouder. Zo mag een accountant van het accountantskantoor Genemuiden de boekhouding controleren en inrichten, terwijl een boekhouder deze alleen mag onderhouden. Een accountant mag daarnaast ook als enige een verklaring van financiële bevoegdheid geven. Een boekhouder mag dat niet. 

Studie

Een ander groot verschil tussen de twee beroepen is de opleiding die zij hebben gevolgd. Een accountant van het accountantskantoor Zwolle heeft namelijk een universitaire opleiding gevolgd. Een boekhouder heeft een opleiding op HBO niveau gevolgd. Je kan na de opleiding tot boekhouder de opleiding tot accountant volgen. Het salaris van een accountant ligt, doordat het een universitaire studie is, een stuk hoger dan het salaris van een boekhouder. Dit voel jij ook in je portemonnee. Een accountant is daardoor dus voor jou een stuk duurder dan een boekhouder.