haarlemmermeerlijnen.nl

Zakelijke informatie online

Pre employment screening: wat je moet weten om het toe te passen

2 min gelezen
pes screening

Pre employment screening, ook wel PES screening genoemd, is een essentieel onderdeel van het wervings- en selectieproces. Indien correct uitgevoerd, garandeert dit de inlenende bedrijven de beste vakmensen op de markt. In dit stadium is het mogelijk de kandidaten te identificeren die over de voor de functie vereiste technische en gedragscompetenties beschikken en die een betere aanpassing aan de culturele stijl van het bedrijf en het werkteam kunnen garanderen.

Daarom is het de plicht van elke Human Resources-professional te zoeken naar hulpmiddelen om dit proces te versnellen en nauwkeuriger en efficiënter te maken. Technologie kan een sterke bondgenoot zijn, met middelen waarmee competenties en vaardigheden kunnen worden herkend, via de online screening van kandidaten. Daarom zullen we in dit artikel uitleggen wat PES screening is en hoe je het in jouw bedrijf kunt toepassen. Kijk hier eens naar!

pes screening

Wat is pre employment screening en wat is het belang ervan?

De pre employment screening is de stap die aan de sollicitatiegesprekken voorafgaat. Het is de analyse van het curriculum van de kandidaat om na te gaan of hij/zij over de technische kennis beschikt die voor de functie vereist is. Na deze eerste verificatie gaat de kandidaat over naar de volgende fase van de selectieprocedure, die kan bestaan uit een persoonlijk gesprek, een telefoongesprek of een videoconferentie.

Het cv-onderzoek kan manueel of online gebeuren. In beide gevallen is het de bedoeling de tijd te optimaliseren en meer bevredigende resultaten te behalen in het wervings- en selectieproces.

Hoe moeten kandidaten worden gescreend?

Bepaal het beroepsprofiel

Er moet een functieomschrijving zijn die overeenstemt met het profiel van de beroepsbeoefenaar, d.w.z. met de technische en gedragscompetenties die op de functie zijn afgestemd. Het is belangrijk om deze competenties – en ook de verwachte vaardigheden – in kaart te brengen met de manager van de vacature alvorens deze te adverteren. Zo vergroot je de kans om kandidaten aan te trekken die beter passen bij de openstaande functies.

Maak interviews en dynamiek

Met de geselecteerde cv’s is het tijd om contact op te nemen met de kandidaten die het best aansluiten bij het profiel van de vacature. De sollicitatiegesprekken worden gebruikt om de kandidaat vragen te stellen die in het cv niet worden toegelicht en ook om bepaalde gedragsaspecten te evalueren. 

Evenzo wordt de groepsdynamiek gebruikt om het gedrag van de kandidaten in een groep te evalueren. Met behulp van het internet is het mogelijk video-interviews te houden en sommige dynamieken aan de online-omgeving aan te passen.