haarlemmermeerlijnen.nl

Zakelijke informatie online

Totaallogistiek

2 min gelezen

Digitalisering, een thema dat de laatste jaren steeds terugkeert, is van een weddenschap van enkele visionaire bedrijven uitgegroeid tot een bedrijfsrealiteit waarmee de transport & logistiek sector zijn activiteiten exponentieel kan zien groeien.

In een geglobaliseerde en hyperconcurrerende markt is het van essentieel belang de differentiatiestrategieën te versterken om een bevredigend rendement te genereren. Digitalisering, een optie van enkele jaren geleden, is thans een essentieel element om de snelheid, de veiligheid, de traceerbaarheid van de leveringen en de kostenbeheersing te verbeteren.

Het gaat niet alleen om de digitalisering van een bepaald proces binnen de toeleveringsketen, maar om de digitalisering van alle processen en vooral van de bedrijfsvisie.

Wij zijn voortdurend in beweging op het niveau van organisatie, klanten, leveranciers, bedrijfsleven, veiligheid. Constante verandering is het enige onverstoorde element in het digitale tijdperk.

Digitaliseringsniveaus van processen

Alle processen kunnen worden gemeten, geanalyseerd en verbeterd. Wij zien digitalisering in transport & logistiek processen op verschillende niveaus en deze kunnen op oneindig veel manieren worden toegepast.

Een eerste niveau met het vastleggen van deze gegevens kan snel en automatisch worden bereikt door het digitaliseren van de formaten en de communicatie daartussen.

Een tussenniveau waar deze gegevens niet alleen in beweging komen, maar ook conclusies trekken door ze in analyse-instrumenten te integreren.

En tenslotte, de uitdaging voor een groot deel van het bedrijfsleven, namelijk het creëren van een systeem voor het plannen van acties dat voorspellende gegevens genereert die anticiperen op mogelijke toekomstige scenario’s.

Afschaffing van documentatie binnen bedrijven

eCMR of elektronische leveringsnota. Alomvattend systeem voor de traceerbaarheid van goederen, waarbij de klant, de leverancier en de vervoerders te allen tijde en zonder fysiek contact of gebruik van papier de bewegingen en de status van de goederen controleren, door middel van toepassingen die zijn gekoppeld aan digitale leveringsbonnen die alleen met nabijheid worden gevalideerd.

Het is een veilige gok in digitalisering met onmiddellijke winstgevendheid.

Digitalisering in transport & logistiek stelt ons in staat de snelheid, de nauwkeurigheid en de veiligheid te verhogen, de kosten te drukken en de inkomsten te verhogen. Evenzo vergroten de voordelen van investeringen in digitalisering het concurrentievermogen van de onderneming.

Investeren in digitale transformatie om het bedrijf vooruit te helpen

Er zal altijd een betere manier zijn om dingen te doen. Bedrijven die hun kosten willen verlagen door logistieke processen te optimaliseren, zien hun voordelen toenemen dankzij investeringen in digitalisering.

Er is een positieve correlatie tussen toegenomen efficiëntie en toegenomen inkomsten als gevolg van investeringen in digitalisering. Bedrijven die investeren om beter te worden, actueel en concurrerend te blijven, hebben altijd inkomsten omdat het rendement onmiddellijk is en zij niet hard hoeven te werken om te overleven omdat zij al investeren in hun dagelijkse bezigheden.