haarlemmermeerlijnen.nl

Zakelijke informatie online

Waarom zou je obligaties kopen?

3 min gelezen

Wanneer men de beurs op gaat is het gebruikelijk dat de aandacht uitgaat naar aandelen. Dat is ook waar je bijvoorbeeld op het nieuws het meest over hoort. Zo noemt men in de nieuwsberichten vaak even de koersnotering als er iets bijzonders gebeurt met een groot internationaal bedrijf.

Als een bedrijf bijvoorbeeld een naamsverandering doorloopt dan wordt in financiële nieuwsberichten de nieuwe naam van het aandeel daarin genoemd. Een bedrijf kan dit doen omdat de naam verouderd is, en online bijvoorbeeld niet meer goed vindbaar is. Dit is onder andere waarom Nederland 1, 2 en 3 nu NPO 1, 2 en 3 heten.

Overname

Men wil zien wat dit nieuws doet met het aandeel, vooral ook omdat bedrijven het niet laten zitten bij slechts een naamswijziging. Doorgaans is een naamswijziging namelijk het resultaat van een fusie of overname met een ander (beursgenoteerd)bedrijf. En met een fusie of overname kan dus ook een lichte koerswijziging in het management plaatsvinden.

Autonome auto’s

Laten we eens een fictieve autoproducent nemen. Stel, het is een traditioneel bedrijf dat zich de afgelopen decennia groot heeft gemaakt door spotgoedkope auto’s te verkopen. Van die auto’s waarmee je rustig boodschappen kunt doen, maar waarmee je liever niet naar Duitsland mee zou willen rijden.

Deze producent heeft haar ogen op een bedrijf dat zich specialiseert in autonome auto’s en neemt dit bedrijf over. Men mag er dus van uit gaan dat het bedrijf zich nu op een nieuwe markt wil begeven: die van autonoom rijden.

Met zo’n uitstap van dit bedrijf kun je ook speculeren of er wordt uitgebreid en omgebouwd in de fabrieken. De autoproducent wil namelijk niet meer de simpele, goedkope auto’s op de markt brengen. In plaats daarvan wil het management nu sjieke, en vooral autonome auto’s produceren.

Leningen

Als je speculatie uitkomt, en de autoproducent kondigt inderdaad een uitbreiding in de fabrieken aan, dan zal het bedrijf nu op zoek moeten naar kapitaal om dit avontuur te bekostigen. Men kan kijken of er binnen het bedrijf voldoende middelen, of men kan extern terecht.

Gaat het bedrijf voor de tweede optie, dan is het aangewezen op investeren in obligaties. In feite is dit een lening die het bedrijf uitschrijft, waarna de aandelenmarkt stukjes van deze lening kan kopen. En waarom zou je overigens een lening aangaan bij een of andere budget autoproducent? Dit zou je kunnen doen omdat het bedrijf hiervoor een rente in het vooruitzicht stelt. Of dit rendement behaald zal worden, zal afhangen van veel externe factoren.

Aandelen?

Dit zijn financiële effecten die men een klein beetje kan vergelijken met aandelen. Je kunt ze op de beurs aanschaffen als een aandeel, verhandelen als een aandeel en een rendement behalen zoals met een aandeel. Maar er zijn een paar verschillen tussen de twee, waardoor beleggers de twee producten zeker anders behandelen.

Rechten

Waar het verschil zit tussen een obligatie en een aandeel is hoeveel rechten je hebt. Met een aandeel heb je bijvoorbeeld stemrecht op een algemene aandeelhoudersvergadering. Goed, met één aandeel zul je niet ver komen vergeleken met de grote spelers die duizenden aandelen in hun portefeuille hebben.