haarlemmermeerlijnen.nl

Zakelijke informatie online

Welke competenties heb je nodig als manager?

3 min gelezen

Als je een functie als manager wil vervullen zijn er een aantal competenties waarover jij als persoon moet beschikken. Als manager ben jij het aanspreekpunt, ben je verantwoordelijk en heb je de taak om jouw team optimaal aan te sturen om mooie prestaties neer te zetten. Je kunt je voorstellen dat het takenpakket van een manager veel vergt van een persoon. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Voor de ene persoon, die al wat meer leiderschapskenmerken bezit, zal deze functie geschikter zijn dan de ander. Wees niet getreurd, de competenties van een manager kun jij ontwikkelen door een management opleiding te volgen. In deze blog bespreken we welke competenties belangrijk zijn als manager! 

Stressbestendig en overzichtelijk

Als manager is het belangrijk dat je goed om kunt gaan met stressvolle situaties, waarin veel mensen ook direct het overzicht verliezen. Je kunt je voorstellen dat als een manager snel in paniek raakt in welke situatie dan ook, dit een zelfde invloed uit zal stralen over het team. Door als manager altijd rustig te blijven en het overzicht te bewaken zul je in staat zijn om je team optimaal te laten presteren, ook op de meest stressvolle dagen.

Mensenkennis en inspirerend

In een managende rol stuur je een team van mensen aan. Op zakelijk gebied kan het natuurlijk direct en praktisch blijven, maar er zijn meer factoren die een rol spelen in teamverband. Het is belangrijk dat een team zich fijn voelt bij elkaar, eerlijk naar elkaar kunnen zijn en dat er een prettige, ambitieuze sfeer hangt. Als manager is het jouw taak, om met de mensenkennis waarover je beschikt, deze omstandigheden te creëren binnen het team. Binnen een team waarin spanningen aanhouden, zal er nooit optimaal gepresteerd worden. 

Daarnaast kun je door je team persoonlijk te kennen, ook meer inspiratie uitoefenen op zowel het individu als het team. Door mensen beter te kennen en te begrijpen, heb jij namelijk binnen no-time door hoe je ze het best kunt inspireren.

Brede ontwikkeling

Het is belangrijk dat een manager brede kennis heeft van alle gebieden waar zijn of haar team mee te maken krijgt. Het klinkt misschien logisch, maar in de praktijk zie je vaak toch dat hier te weinig rekening mee wordt gehouden. Aangezien je als manager een sturende rol hebt en beslissingen moet maken, is het erg belangrijk dat diegene ook capabel genoeg is om dit te doen. De manager moet namelijk van alle losse onderdelen genoeg brede kennis bezitten, om op die manier alles samen te kneden tot een strategie of werkwijze. Iemand uit het team kan meer kennis hebben op een bepaald gebied, maar de manager moet in de breedte na kunnen denken. Vandaar dat deze functie vaak ook vervuld wordt door iemand met minstens een HBO management diploma. 

Zo zie je maar dat je als manager moet beschikken over variërende competenties. Je moet zowel op vakinhoudelijk gebied beschikken over kennis en het is zeer waardevol om goed op te kunnen schieten met verschillende soorten werknemers. Een combinatie van deze twee zaken zal ervoor zorgen dat je een team optimaal aan kunt sturen.