haarlemmermeerlijnen.nl

Zakelijke informatie online

Wat doet de bevelvoerder van een bedrijfsbrandweerteam?

2 min gelezen
Wat doet de bevelvoerder van een bedrijfsbrandweerteam?
Bedrijven met een verhoogd risico op brand of ongevallen met gevaarlijke stoffen beschikken vaak over een bedrijfsbrandweer. Deze wordt geleid door de bevelvoerder. Dit is een veeleisende functie, want naast dat je op de hoogte moet zijn van de vele voorschriften en veiligheidsprotocollen, vraagt dit om de nodige competenties op het strategische, communicatieve, sociale en organisatorische vlak. In dit artikel lees je meer over de taken van de bevelvoerder van het bedrijfsbrandweerteam.

Taken van een bevelvoerder

De bevelvoerder van het bedrijfsbrandweerteam zorgt voor een juiste inzet van brandweerlieden en blusmiddelen. Zij of hij is altijd ter plaatse als eerste verkenner en zorgt ervoor dat de benodigde hulpdiensten worden gealarmeerd.

Welke competenties moet een bevelvoerder bezitten?

Naast het hebben van sterke leiderschapsvaardigheden, moeten bevelvoerders ook beschikken over een grondige kennis van de eigenschappen van het gebouw en de risico’s op brand binnen het bedrijf. Dit niveau van kennis wordt bereikt door jarenlange praktijkervaring en door het volgen van cursussen die zijn gericht op het identificeren van brandgevaarlijke situaties.

beslissingen in risicovolle situaties

Misschien wel de belangrijkste verantwoordelijkheid van een bevelvoerder is het nemen van beslissingen in risicovolle situaties. Dit betekent dat Bevelvoerders moeten kunnen improviseren en prioriteiten moeten kunnen stellen onder grote druk. Een goede communicatievaardigheid is hierbij essentieel om het team op een efficiënte en effectieve manier te kunnen aansturen is dan ook onmisbaar.

Verantwoordelijke functie

In het kort, een bevelvoerder zorgt voor de aansturing van het bedrijfsbrandweerteam. Zijn belangrijkste taak is het tonen van leiderschap tijdens noodsituaties en het zorgen voor de juiste inzet van middelen en mankracht. Het is een verantwoordelijke functie die aanzienlijke kennis, vaardigheden en ervaring vereist. Een goed getrainde en gecertificeerde bevelvoerder is dan ook een waardevol en onmisbaar lid van elke bedrijfsbrandweer. Dus, als je van plan bent om deze taak op te nemen binnen jouw bedrijf, weet je nu wat je moet verwachten. Veiligheid staat voorop, en elk bedrijf met verhoogde risico’s op brand en ongevallen moet zorgen voor een goed opgeleid en goed uitgerust bedrijfsbrandweerteam. Lees ook: ‘Waarom zijn veiligheidsschoenen noodzakelijk?’