haarlemmermeerlijnen.nl

Zakelijke informatie online

Wat zijn brandmanchetten?

2 min gelezen

Steeds meer gebouwen worden voorzien van kunststof leidingen. Dit is natuurlijk een goedkope optie, maar er kleven ook heel wat nadelen aan. Zo kan een kunststof leiding smelten bij 120 graden Celsius. Als de leidingen van het kunststof smelten, ontstaat er een gat in de muur, vloer of plafond. Hierdoor kan er snel branddoorslag zijn en dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Niemand wil door zo’n ‘dom’ iets brand krijgen in een gebouw. Gelukkig is er nu een oplossing voor: brandmanchetten. Maar wat zijn brandmanchetten precies?

Brandmanchetten

Brandmanchetten zijn kleine, metalen hulzen. Deze manchetten voorkomen dat er branddoorslag in een gebouw is. Dit wordt gedaan door de manchetten te voorzien van een grafiet inlage. Deze grafiek inlage wordt rondom een buis aangebracht. De buis wordt op zijn beurt weer in de brandwerende scheidingswand gestopt. Het is de beste manier om branddoorslag in een muur te voorkomen. De brandmanchetten van FSS International knellen bij extreme hitte de kunststof leidingen af. Hierdoor kan rook en vuur niet aan de andere kant van de wand of van de vloer komen. 

Brandwerend

Brandwerendheid is een maat voor de tijd die een constructie, zoals een deur, wand op glasvlak, nodig heeft voordat deze bezwijkt onder invloed van een brand. De brandmanchetten van FSS International hebben een brandwerendheid van vier uur. Dat betekent dat de brandmanchetten het vuur tot maar liefst vier uur kunnen tegenhouden. Binnen deze vier uur heeft de brandweer alle tijd om de brand aan de andere kant van de muur te blussen en om de muur koel te houden.