Motiveren om te leren
2 min gelezenHoe draag je kennis over zonder dat de lesmethode saai, te ingewikkeld of te eenvoudig is? Met dit vraagstuk zitten best veel werkgevers. Bij een personeelsbestand, bestaande uit mensen met uiteenlopende interesses en achtergronden, is het niet zo gemakkelijk om een passend opleidings- of bijscholingsaanbod samen te stellen. De manier waarop iemand leert is namelijk heel persoonlijk. Waarbij de een beter functioneert in een praktische en ‘zelf doen’ leermethode, slaat de ander kennis beter op door te lezen en te luisteren. Afhankelijk van de aard van de lesstof kunnen organisaties een beroep doen op Tinqwise. Zij is specialist op het gebied van kennisoverdracht. Op de website https://tinqwise.nl/wat-we-voor-je-doen/leervormen/blended-learning lees je meer over verschillende leervormen die zijn toegepast in gerenommeerde bedrijven.
Wanneer welke lesmethode?
Stel dat je als bedrijf met een eigen software programma werkt dat elke drie maanden een update krijgt. Zo wordt het programma continu verbeterd qua lay-out en worden er regelmatig nieuwe functies toegevoegd of achterhaalde functies verwijderd. De medewerkers die hier dagelijks mee werken dienen uiteraard op de hoogte te blijven van de laatste veranderingen. Het is dan wellicht voldoende om elke drie maanden een korte, verplichte online training aan te bieden die medewerkers op effectieve wijze kennis laat maken met de nieuwste aanpassingen in het programma. Door middel van korte filmpjes en een duidelijke uitleg kan iedere medewerker in slechts tien minuten volledig op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Dit is doorgaans een uitstekende lesmethode. Iedereen kan de cursus doen op een tijdstip dat voor hem of haar het beste uitkomt en bij twijfel kan de training gewoon nogmaals worden doorlopen. Als de over te dragen kennis echter meer diepgang betreft, is het wellicht beter om te kiezen voor blended learning. Dit wil zeggen dat moderne leermiddelen zoals e-learning oplossingen gecombineerd worden met traditionele leermiddelen zoals een klassikaal college. Een combinatie van lesmethoden vereist meer tijd, energie en kosten, maar de effectiviteit kan ook vele malen groter zijn. Stel dat je als werkgever wilt garanderen dat alle medewerkers zich bewust zijn van een zeer belangrijke verandering in de wetgeving wat een andere werkwijze vereist, dan kun je een blended learning pakket opzetten. Denk aan een reeks van fysieke bijeenkomsten waarin een docent uitleg geeft en medewerkers toetst aan de hand van een examen. Voorafgaand hieraan zouden medewerkers via e-learning de benodigde achtergrondkennis op kunnen doen en zo goed ingelezen het klaslokaal binnen stappen. Ook wanneer herhaling van bepaalde zaken gewenst is, kan een online video gemakkelijk nogmaals afgespeeld worden.
Professionele hulp bij het samenstellen van een lesprogramma
Indien je als organisatie advies en hulp wenst bij het opzetten van een lesprogramma kun je de eerder genoemde website raadplegen. Tinqwise heeft ervaring met verschillende lesmethodes en kan ook zeker jouw organisatie verder op weg helpen. Lees over recentelijk afgeronde casussen en laat je inspireren over de manier van kennisoverdracht die het beste past bij jouw bedrijf en mensen.