haarlemmermeerlijnen.nl

Zakelijke informatie online

AIS: voor het verhogen van de veiligheid op het water

2 min gelezen

AIS, wat staat voor Automatic Identification System, is één van de betere manieren om de veiligheid op het water te kunnen garanderen. Bij dit nieuwe systeem wordt er gebruik gemaakt van een transponder om info over een schip te verzenden. Hierbij gaat het om informatie zoals de positie van de boot, de snelheid, de koers en om welke boot het hierbij gaat. Dit gebeurt aan de hand een speciaal VHF kanaal, waardoor de signalen goed verzonden kunnen worden. Zowel andere schepen als stations kunnen deze signalen ontvangen. En dit heeft dan ook meerdere voordelen.

Waarom gebruik maken van AIS?

AIS kan zo goed werken omdat het gebruik maakt van satellieten die zich rondom de hele aarde bevinden. Hierdoor kunnen signalen altijd verzonden worden. Dit vergroot niet alleen de veiligheid, maar dit zorgt er ook voor dat iemand signalen kan verzenden wanneer er sprake is van een noodgeval. Nabij gelegen schepen of stations kunnen in zulke gevallen sneller te hulp schieten. Dit maakt AIS zo essentieel.

Alle verzonden signalen kunnen gebundeld worden voor het verzamelen van data. Hierdoor kunnen inzichten verkregen worden over de hedendaagse scheepsvaart. Hierdoor kunnen bedrijven en eigenaren van schepen AIS gebruiken om bijvoorbeeld een schip of een gehele vloot te monitoren via fleet monitoring. AIS kan dus voor bedrijven een tool zijn om de efficiëntie te verhogen. Maar ook om precieze info over een schip in te winnen, kan dit aan de hand van dit systeem. Deze multifunctionaliteit heeft er voor gezorgd dat AIS in zeer korte tijd onmisbaar is geworden.