haarlemmermeerlijnen.nl

Zakelijke informatie online

Dit moet je weten als je betonijzer gaat kopen

2 min gelezen
Strook

Beton wordt ingezet voor talloze bouwprojecten door het hele land. Er is een grote kans dat jij dit artikel leest terwijl je je bevindt in een gebouw dat gemaakt is met beton. Moet je betonijzer kopen voor een bouwconstructie waar je verantwoordelijk voor bent? Dan zijn er een aantal zaken over beton en wapening die je vooraf wil weten.

Waarom beton?

De populariteit van beton als bouwmateriaal is goed te verklaren. Beton is allereerst relatief betaalbaar. De hardheid van het materiaal maakt het bovendien geschikt voor allerlei verschillende constructies. Bovendien is het een duurzaam materiaal: beton gaat niet snel verloren en met de juiste wapening biedt het een structuur die erg lang mee gaat. 

staal

Betonijzer kopen

Alleen beton is niet voldoende als materiaal. Beton moet versterkt worden om duurzaam en sterk te zijn. Betonijzer wordt vaak gebruikt om die kracht te realiseren. Dit is als het ware een constructie van beton en ijzer, waarbij het ijzer geheel door het beton is ingesloten. Binnenin het beton zit dus een soort ijzeren frame. Dit ijzer vangt een deel van de druk op de constructie op en is dus steviger dan beton op zichzelf. Dit wordt ook wel een vorm van gewapend beton genoemd. 

Strook

Gewapend beton

Er bestaan verschillende termen voor betonijzer en ze zijn niet identiek. In grote lijnen is betonijzer in principe wapening van beton – ook wel gewapend beton genoemd. Beton is het basismateriaal, de wapening is de constructie die in het beton wordt aangebracht voor extra stevigheid. Die wapening vind je in de vorm van matten, staven of korven.