haarlemmermeerlijnen.nl

Zakelijke informatie online

Werknemers motiveren

2 min gelezen

Managers vinden het vaak lastig om hun werknemers te motiveren door het jaar heen. In dit artikel geven we een paar tips hoe je medewerkers kan motiveren om het beste uit zichzelf te halen.

Biedt cursussen en trainingsmogelijkheden aan
Veel medewerkers hebben het gevoel vast te zitten in hun functie en niet meer te kunnen ontwikkelen werkgebied. Om te zorgen dat je qua bedrijf daarnaast meedoet aan de nieuwste technologieën kan het zowel voor het bedrijf als voor de werknemers positief zijn om mee te doen met een cursus of training.

Cursussen kunnen er ook voor zorgen dat een medewerker meer verantwoordelijkheid aankan dan tevoren. Hierdoor voelt iemand zich ook zekerder op zijn of haar plek in het bedrijf.

Stel targets
Bij targets denken mensen vaak aan een hoogte qua omzet die gehaald moet worden. Maar je kan ook targets stellen waarbij de medewerkers met de hoogste procentuele groei ten opzichte van het jaar ervoor een cadeautje krijgt. Het zorgt ervoor dat medewerkers zich niet door hun portfolio voelen achtergesteld. Er zijn natuurlijk genoeg accountmanagers waarbij de ene veel rijkere klanten heeft dan de ander, waarbij de klanten door hoger management worden verdeelt.

Bedenk leuke targets waarbij mensen gemotiveerder aan het werk gaan. Het hoogste cijfer voor klantvriendelijkheid, minst aantal klanten die zijn gestopt in een jaar tijd en hoogste upsell van de maand zijn allemaal punten die je aan kan halen. Hierdoor gaat het niet alleen om de omzetcijfertjes maar om het gehele proces van zakendoen.

Beloon ook
Vaak wordt er gezegd dat loon geen goede motivatiefactor is. Een deel van je medewerkers zal anders argumenteren. Geld is namelijk wel de reden dat je bedrijf vol zit met werknemers. Is het in de winter ijskoud, laat ijskrabbers bedrukken en geef deze weg aan mensen. Het is een kleinigheidje maar het laat wel zien dat je bezig bent met het welzijn van je medewerkers. Bij Maxilia zijn er nog andere producten die je kan laten bedrukken om door het jaar heen weg te geven.